Nieuwsbrief #02
September 2010
  Op 21 september vorig jaar werd de Gewijzigde Paspoortwet ingevoerd. Sindsdien is iedereen verplicht zijn vingerafdrukken af te geven bij de aanvraag van een nieuw paspoort of nieuwe identiteitskaart. En de opslag van vingerafdrukken is slechts een voorbeeld van de almaar toenemende controle die de overheid over haar burgers wil hebben in Nederland.

De bewustwording en het protest onder de Nederlandse bevolking groeien gestaag. Toch moet hier nog steeds een grote stap gemaakt worden.
Hiervoor is het belangrijk dat u zich laat horen. Richting de politiek en richting uw eigen omgeving. Dus informeer ook vrienden, collega's en familie hierover.

Dat procederen zin heeft, is gebleken in Duitsland in maart dit jaar. Daar werd de Duitse wet bewaarplicht telecomgegevens (dataretentie) als onrechtmatig bestempeld.

Ruim 34.000 Duitsers, waaronder de minister van Justitie, hebben een rechtszaak aangespannen bij het Duitse Federale Constitutionele Hof. Het hof oordeelde dat de Duitse bewaarplicht in strijd is met het Duitse grondrecht op telecommunicatiegeheim en privacy. Volgens het hof is onduidelijk waarvoor de gegevens gebruikt mogen worden, is de beveiliging niet in orde, de rechtsbescherming slecht geregeld en kampt de wet met een gebrek aan transparantie.

Zie ook De Pers 08/03/2010


In deze nieuwsbrief leest u wat u zelf kunt doen.

Mocht u vragen of suggesties hebben dan kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen of met één van de andere genoemde organisaties.


Rechtszaken paspoortwet

Het afgelopen jaar zijn in Nederland diverse procedures gestart tegen de opslag van vingerafdrukken.

* Lees hier meer over de procedures van Louise van Luijk (26).

* De vereniging Vrijbit heeft begin augustus 2009 een klacht gedeponeerd bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) over de opslag van biometrische gegevens door de Nederlandse regering. De zaak loopt nog.

www.vrijbit.nl - Dossier Paspoortwet

* Afgelopen mei is de staat gedagvaard door Stichting Privacy First en 22 mede-eisers.
De eerste zitting is nu in voorbereiding en zal nog dit jaar plaatsvinden.

www.privacyfirst.nl - Proces tegen de paspoortwet

* Ook rechtenstudent Aaron Boudewijn procedeerde tegen de opslag van vingerafdrukken. In april dit jaar is hij onverwachts op jonge leeftijd overleden.
Hij hield een blog bij, met daarin ook praktische informatie over de weg die je moet volgen als je zelf wilt procederen in het bestuursrecht.

Zelf procederen? Lees hier hoe het moet.


Doe mee met actie Bits of Freedom tegen overheidscensuur

Op 15 september hebben talloze hoogleraren, bloggers en maatschappelijke organisaties zich in een brief uitgesproken tegen een recent gelanceerd wetsvoorstel dat overheidscensuur in de hand werkt. Laat u horen, en doe mee met de actie tegen dit wetsvoorstel.

Hoe kunt u actie ondernemen tegen het wetsvoorstel?

* Stuur vandaag nog een reactie op de internetconsultatie over dit wetsvoorstel en stuur de brief mee. De internetconsultatie loopt tot 30 september.
* Schrijf daarnaast een blog waarin u uw steun voor deze brief uitspreekt en anderen oproept om te reageren op de internetconsultatie.

Hoe meer reacties, hoe beter! Met een breed verzet kunnen we zorgen dat dit wetsvoorstel van tafel gaat.


Artikel Trouw over het protest:
www.trouw.nl - Staat dreigt met censuur op internet

Meer informatie over het wetsvoorstel:
www.bof.nl - Vijf bezwaren tegen de censuurknop


Internetconsultatie wetsvoorstel door de overheid tot 30 september:
www.internetconsultatie.nl


Download hier de brief.


Niets te verbergen?

Hoor jij van je collega's, je mede-studenten of vrienden ook wel eens "Ik heb toch niets te verbergen"?

Klik dan op de link hieronder voor 5 goede redenen waarom we onze privé-gegevens moeten blijven beschermen.

www.hetnieuwerijk.nl - Niets te verbergen

Blijf op de hoogte en volg het nieuws uit Het Nieuwe Rijk op:

Twitter FacebookMet vriendelijke groet,

Het Nieuwe Rijk